Kecskemét, Dobó István Krt. 11. Terasz

Szájsebészet

Rendelőnkben a foghúzásokat fogorvosaink helyi érzéstelenítésben végezzük. Az esettől függően történhet un. egyszerű foghúzás, komolyabb eseteknél pedig feltárásos foghúzás.

Foghúzás utáni teendők

Ameddig a zsibbadás tart, nem szabad enni. Az érzéstelenítés miatt ugyanis rágáskor komoly sebek keletkezhetnek a szájban. Folyadékot fogyasszon, de kerülni kell a szeszesital, mert a seb az alkohol hatására újra vérezni kezdhet. A tejtermékek fogyasztása sem ajánlott a foghúzás napján, és a dohányzást is kerülni kell. A foghúzás után nem szabad öblögetni, köpködni, és a sebet szívogatni, mert ebben az esetben nehezebben áll el a vérzés. Foghúzás után egy-két órával (amennyiben szükségét érzi) vegyen be fájdalomcsillapítót, így a beavatkozás utáni közvetlen sebfájdalom elkerülhető.
A fogeltávolítás utáni napokban különösen fontos a szájhigiéné fenntartása. Ha lehet, még alaposabban kell fogat mosni, és a foghúzás helyét is tisztán kell tartani. Jó szolgálatot tesz, ha szájfertőtlenítő oldattal öblöget (persze nem közvetlenül a foghúzás után). Ha gyulladt volt a fog illetve környezete, előfordulhat, hogy láz jelentkezik. Ilyenkor a szokásos lázcsillapító gyógyszereket használja.
Ha tanácsainkat betartja, nagy a valószínűsége, hogy a foghúzás helye rendben gyógyul. Sajnos komplikációk mindezek ellenére előfordulhatnak. Ilyenkor keresse fel rendelőnket! Ne kísérletezzen az otthoni gyógymódokkal.

Miért  ajánlott a bölcsességfogak eltávolítása?

A nyolcas fogak, melyek evolúciós „maradványfognak” tekinthetők, sok problémát okozhatnak:

  • fogak torlódását, a kis hely miatt,
  • a nehéz elérhetőségük következtében nehezen tisztíthatóak, ezért könnyen szuvasodnak,
  • sok esetben begyulladnak,szájzárat okozhatnak, nem ritkán cysta alakul ki körülöttük,
  • számtalan esetben nekidőlnek az előttük lévő fogaknak, melyek szuvasodhatnak és gyökerük felszívódhat,
  • híd nem készíthető rá, csak nagyon kivételes esetben,
  • nehezen lehet elérni, ezért nehézkes a tömésük,
  • nem gyökérkezelhetőek, mivel 2-3-4stb gyökerük,csatornájuk van,
  • felesleges fogak, mert a rágásban nincsen szerepük.

Összegezve, a bölcsességfogak legtöbbször csak problémákat: gyulladást, szuvasodást stb. okoznak, 10- ből   kilenc esetben. Ezért javasoljuk a bölcsességfogak eltávolítását minél előbb.

Nálunk ezt helyi érzéstelenítésben végzik fogorvosaink. Általában egy sima foghúzással megoldható, egyes esetekben szükséges csak szájsebészeti beavatkozás, feltárásos foghúzás.

logo
CÍM
Dobó István Krt. 11. Terasz
Kecskemét
H-6000
Recepció
+36 76 887-888
Mobil
+36 70 452 68 03