Kecskemét, Dobó István Krt. 11. Terasz

Szájsebészet

Rendelőnkben a foghúzásokat fogorvosaink helyi érzéstelenítésben végezzük. Az esettől függően történhet un. egyszerű foghúzás, komolyabb eseteknél pedig feltárásos foghúzás.

Foghúzás utáni teendők

Ameddig a zsibbadás tart, nem szabad enni. Az érzéstelenítés miatt ugyanis rágáskor komoly sebek keletkezhetnek a szájban. Folyadékot fogyasszon, de kerülni kell a szeszesital, mert a seb az alkohol hatására újra vérezni kezdhet. A tejtermékek fogyasztása sem ajánlott a foghúzás napján, és a dohányzást is kerülni kell. A foghúzás után nem szabad öblögetni, köpködni, és a sebet szívogatni, mert ebben az esetben nehezebben áll el a vérzés. Foghúzás után egy-két órával (amennyiben szükségét érzi) vegyen be fájdalomcsillapítót, így a beavatkozás utáni közvetlen sebfájdalom elkerülhető.
A fogeltávolítás utáni napokban különösen fontos a szájhigiéné fenntartása. Ha lehet, még alaposabban kell fogat mosni, és a foghúzás helyét is tisztán kell tartani. Jó szolgálatot tesz, ha szájfertőtlenítő oldattal öblöget (persze nem közvetlenül a foghúzás után). Ha gyulladt volt a fog illetve környezete, előfordulhat, hogy láz jelentkezik. Ilyenkor a szokásos lázcsillapító gyógyszereket használja.
Ha tanácsainkat betartja, nagy a valószínűsége, hogy a foghúzás helye rendben gyógyul. Sajnos komplikációk mindezek ellenére előfordulhatnak. Ilyenkor keresse fel rendelőnket! Ne kísérletezzen az otthoni gyógymódokkal.

Miért  ajánlott a bölcsességfogak eltávolítása?

A nyolcas fogak, melyek evolúciós „maradványfognak” tekinthetők, sok problémát okozhatnak:

  • fogak torlódását, a kis hely miatt,
  • a nehéz elérhetőségük következtében nehezen tisztíthatóak, ezért könnyen szuvasodnak,
  • sok esetben begyulladnak,szájzárat okozhatnak, nem ritkán cysta alakul ki körülöttük,
  • számtalan esetben nekidőlnek az előttük lévő fogaknak, melyek szuvasodhatnak és gyökerük felszívódhat,
  • híd nem készíthető rá, csak nagyon kivételes esetben,
  • nehezen lehet elérni, ezért nehézkes a tömésük,
  • nem gyökérkezelhetőek, mivel 2-3-4stb gyökerük,csatornájuk van,
  • felesleges fogak, mert a rágásban nincsen szerepük.

Összegezve, a bölcsességfogak legtöbbször csak problémákat: gyulladást, szuvasodást stb. okoznak, 10- ből   kilenc esetben. Ezért javasoljuk a bölcsességfogak eltávolítását minél előbb.

Nálunk ezt helyi érzéstelenítésben végzik fogorvosaink. Általában egy sima foghúzással megoldható, egyes esetekben szükséges csak szájsebészeti beavatkozás, feltárásos foghúzás.

Bejelentkezés: +36 76 887-888

logo
CÍM
Dobó István Krt. 11. Terasz
Kecskemét
H-6000
Recepció
+36 76 887-888
Mobil
+36 70 452 68 03